Upečte si doma tartaletky

Miluju tartaletky ve všech podobách. Je to můj nejoblíbenější zákusek, který si dávám v cukrárně. Ale mnohem lepší je vyrobit si svoje poctivé zákusky, o který víte co v nich je a popř. si je naplnit zrovna tím co máte rádi. Mám ráda citronový košíček od Paula, jeho náplň je vynikající. Upekla jsem si doma podobný a o nic méně dobrý. Tady je návod i pro Vás.

Křehké těsto (vystačilo mi na 8 tartaletek o průměru 8 cm): 90 g měkkého másla, 75 g cukru krupice, špetka soli, 1 vejce, 190 g hladké mouky.

Máslo pokojové teploty promíchejte s cukrem a solí, pak přidejte vejce. Vše jsem šlehala v robotu. Vše musí krásně spojit, pak přidejte prosátou mouku  
a opět pomalu promíchejte. Těsto se nespojí úplně, stačí drobenka, přeneste ho na pracovní plochu a rukama dopracujte. Zabalte do folie a dejte do lednice vychladit, stačí hodinka.

Pro moje tartaletky jsem použila formičky resp. ráfky od firmy Silikomart, protože jsem chtěla mít pravidelný kulatý tvar. Nejsou sice nejlevnější, ale tartaletky vypadají moc hezky. Doporučuji strany potřít máslem, aby se daly tartaletky dobře vyjmout. S těstem pracujeme po hodině chladnutí, nejlépe je vyválet ho mezi dvěma většími mikrotenovými sáčky na sílu cca 3 mm. Naplňte tartaletky a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů cca na 15 minut.  

Lemon Curd:

100 g vajec, 120 g cukru krupice, 80 g čerstvě vymačkané citronové šťávy kůra ze 2-3 citronů (chemicky neošetřených) nebo používám citronový olej od firmy JUST, 150 g másla pokojové teploty. 
 
Promíchejte citronovou kůru s cukrem, až se uvolní olej z kůry a cukr lehce zvlhne. Vejce, cukr s kůrou a citronovou šťávou dejte do kastrolku a nad parou zahřívejte za stálého míchání, až směs dosáhne teploty asi 85 stupňů. Stáhněte a nechte zchladnout.
Po částech přidávaejte změklé máslo do krému a pomocí tyčového mixéru mixujte do hladké emulze. Míchejte až do fáze zesvětlání krému. Plňte upečené tartaletky a nechte ještě v lednici ztuhnout. Na závěr jsem ještě dozdobila pusinkou z bílků, další zdobení nechám na Vaší fantazii.  
 
Přidávám ještě popis na Lemon cream přímo od Silikomartu, vyzkoušejte:
106 g citronové šťávy, 440 g cukru, 176 g másla, 176 g vajec, 70 g mléka a 90 g kukuřičného škrobu - vše kromě másla vařte jako pudink. Po zhoustnutí stáhněte a nechte zchladnout, teprve potom po částech vmíchávejte máslo. 
19.3.2019

Jak upéct slavnostní dort

Připravila jsem pro Vás návod na klasický piškot s náplní z karamelizovaných hrušek a vlašských ořechů. Snad Vám bude chutnat. Pod receptem najdete i fotografie, které Vám s pečením pomohou.

Korpus

O víkendu jsem pekla narozeninový dortík pro manžela a vyzkoušela nový recept. Receptů na dortové korpusy existuje spousta a také jsem jich několik už testovala. V článku jak upéct dort se budu zabývat klasickým dortovým korpusem, jehož návod jsem našla při tom, když jsem si řadila do pořadače staré různé recepty po mojí mamce, babičce a tetě. Po upečení se mi jevil takový krásně nadýchaný a nebyl suchý. Na klasický menší dortík (forma 20 cm) stačí poměr surovin, který zde vkládám, ale já potřebovala upéct korpus vyšší, dala jsem tedy poměr surovin x 2.

Suroviny a postup: 4 vejce, 160 g krupicového cukru, 120 dkg polohr. mouky a trocha oleje (cca 3 lžíce).

Ušlehejte sníh dotuha a stálého míchání přidávejte pomalu olej, žloutky a mouku. Vznikne polotekuté těsto, které přelejte do dortové formy. 

Forma a pečení

Na pečení používám většinou formy značky Ibili. Vyložím pečícím papírem dno i strany formy vymazané trochou oleje, aby se papír lépe přichytil. Pokud dělám korpus z dvojité dávky na vyšší dortík, tak papír záměrně po stranách nechám o něco vyčnívat z formy, těsto po papíru krásně vyleze. Korpusy peču přibližně na 160 stupňů v horkovzdušné troubě cca 45 minut, ale samozřejmě výsledek zkouším špejlí. Na to určitě nezapomeňte, každá trouba peče jinak a korpus by mohl být uprostřed ještě nedopečený. Používám troubu značky Siemens, jsem s ní maximálně spokojená a nádherně mi peče i makronky.

Korpus před vyklopením nechte pořádně vychladnout. Korpus prokrajuji zásadně velkým širokým nožem, jde mi to lépe, struna se mi neosvědčila. Z jedné dávky se dort dá prokrojit cca na 2x, z dvojité na 3x.

Náplň

Návodů na náplně do dortu zde mohu popsat několik, ale zvolím náplň vzhledem ke krému, který jsem použila na vnější obmazání dortu o něco lehčí. Použila jsem dvě mascarpone, kupuji v Lidlu nebo Albertu, jednu nebo dvě šlehačky a půlku tučného tvarohu. Ušlehám šlehačky (pozor na přešlehání) a vmíchám lehce dvě mascarpone a tučný tvaroh. Dvě střední hrušky oloupu a nakrájím na malé kostičky nebo plátky, vlašské ořechy pokrájím. Na pánvi rozpustím máslo a podusím na něm hrušky a ořechy. Po změknutí přisypu trochu cukru a nechám zkaramelizovat.

Suroviny a postup: 2 mascarpone, 1 tučný tvaroh, 2 šlehačky, dvě středně velké hrušky, 50 g vlašských ořechů a trocha cukru krupice.

Náplň rozdělím podle prokrojení na dvě nebo tři části, promažu náplní a pokladu hruškami s ořechy. A takto opakuji. Připravený korpus nechám pořádně vychladit, převážně nechávám přes noc a druhý den obmazávám krémem.

                       

Obmazání dortu

Množství receptů na obmazání dortu je opravdu velké, jiné se používají například pod potahovaný dort. Já na můj dortík zvolila bezvadný Swiss Meringue Buttercream, nebo-li oblíbený máslovo-bílkový krém. Na jeho přesnou přípravu Vás odkazuji na webové stránky, kde jsem se tento krém naučila a často ho používám. Je sice trochu náročnější na přípravu, ale krásně se s ním pracuje. A navíc, dá se krásně barvit. Na mojí verzi dortu jsem tónovala černou barvou do středně šedé, dělala jsem totiž "pánský" dortík. 

Na barvení používám gelové potravinářské barvy zn. Fractal, SugarFlair nebo Progel - ty se mi osvědčily nejlépe, nechala jsem si je tentokrát dovézt, ale najdete je i u nás, např. na eshopu www.teplickedorty.cz. Progel jsou super barvičky na makronky. Ale o tom až někdy příště.

Na obmazání a následné uhlazení krému na dortu je důležitá tzv. cukrářská karta a speciálně zahnutý nůž - cukrářská paleta. Používám kartu kovovou s uchycením na fotce níže, je praktická. Každý má svůj styl a obmazat dort dohladka není opravdu legrace. Sama ještě po roce a půl tréninku nejsem s výsledkem spokojená. Takže trénujte....

                                                               

 Zdobení      

Můj dortík jsem ozdobila zbylým krémém z bílků, barvu jsem zvolila hodně tmavě šedou pro kontrast. Makronky jsem si upekla den předem, zespoda trochu potřela krémem a položila na dort. Použila jsem také cukrářské perličky. Zdobení nechám na Vaší fantazii...Držím Vám palce. 

Sladký život Vám přeji...

 

 

 

Diskuzní fórum neobsahuje žádné téma.

Letní crumble

100 g hl. mouky [zdravější verze vločky], 50 g cukru moučka a 50 g změklého másla. Ja použila jako ovoce švestky z naší zahrady, broskve, borůvky a jahody. Ovoce navrstvíme na olejem vymazanou formu, ze surovin zpracujeme “drobenku” a poklademe na ovoce. Pečeme 25 minut na 200 stupňů.

  • Komentáře jsou prázdné.

Maková kolečka podle Kuchařky ze Svatojánu

Zdravé mlsání bez výčitek s hromadou energie a vitamínů:
200 g mletého máku + 200 g rozmixovaných datlí nebo datlové pasty + 3 lžíce citronové šťávy rukama prohněteme v míse, vytvoříme váleček, zabalíme do potravinové fólie a necháme nejlépe do rána ztuhnout v lednici.

 

 

  • Komentáře jsou prázdné.

Zdravý dortík ze dvou ingrediencí

Hořká čokoláda a vejce. Navrch šlehačka a ovoce, místo šlehačky může být např. zakysanka.

2 tabulky 70% čokolády rozlámejte na kostičky a v rendlíku nad vodní parou rozehřejte. Vezměte 3 vajíčka, z bílků ušlehejte pevný sníh. Do vychladlé čokolády vmíchejte žloutky a pak postupně sníh z bílků. Formu na pečení vyložte pečícím papírem a vlijte do ní těsto. Dejte péct do předehřáté trouby na 30 až 40 minut na 170 stupňů. Nechte vychladnout a nazdobte dle svých představ.

 

  • Komentáře jsou prázdné.